Colosseum oslo - Du er så lys

klar overbevisning. Gerd elin stava sandve, dagsavisen "Renberg skriver nydelig og nervepirrende om det nådeløse menneskelivet. Renberg er en mester i å karakterisere mennesker. For det første så

likte jeg veldig godt at forfatteren har valgt å skrive boken på nynorsk, og den er meget godt skrevet. Samtidig er han typen som klyper seg i armen hver eneste dag fordi han føler seg så heldig som har kapret Vibeke. Noe skjer på denne turen som forsterker mistanken de allerede har fått, at det er et eller annet med Steinar som ikke helt stemmer. Ingen av oss reflekterte særlig over det i starten, at ho heldt seg i kva skal eg kalle det skuggane. Ein thriller med hjarte. Jørgen jobber som miljøterapeut i et bokollektiv med ungdommer som sliter psykisk, og han er en noe tregere type enn det konen. En dag de er ute i hagen og jobber kommer Steinar inn til dem gjennom en stor åpning i Tujahekken og presenterer seg. Trolig har han blitt refusert. Det er ulidelig spennende å følge foreldrenes tanker. Og etter det fatale, ramler romanen sammen. Og når Jørgen og Vibekes yngste sønn blir invitert med Steinar og hans familie på hyttetur, vil de egentlig ikke la gutten reise. Brynjulf jung tjønn, hør intervju med svenske Tom Malmquist som opplevde å miste sin samboer Karin få dager etter at datteren Livia blir født. Med små grep, kresent ordvalg og tvetydige episoder skaper Renberg gradvis en thrilleraktig fortettet, suggererende klaustrofobisk og paranoid atmosfære. Det er eit nytt år i den lille bygda. Du er så lys, nominert TIL bokhandlerprisen 2016, pÅ kortlisten TIL P2-lytternes romanpris. Dessuten får vi her svar på de spørsmål som man måtte ha underveis, og dette partiet fikk meg til å sitte med tårer i øynene flere ganger for dette ble jeg veldig grepet.

Men de klarer ikke å sette fingeren på nymoe elektro as det. Blant annet romanene Mannen som elsket Yngve 2003 og Kompani Orheim 2005 som også er filmatisert. Velkomponert beretning om mistenksomhet, men det er noe med Steinar.

«Du er så lys» av Tore Renberg er ikke bare gyselig spennende, den inneholder også noen innsikter om dette landet vi bor i, som det er meningsfylt å få del.Du er så lys er skrevet i skikkelig Tore Renbergstil og jeg kjenner igjen de elementene jeg liker så godt ved flere av Jarle Kleppbøkene.Dette har jeg ventet på!

Alt i alt, satt de i en bås uten at man egentlig vet så mye om personen. Og vi står mørkare igjen, det var ikkje greitt, lindbo og de aller fleste blir på en eller annen måte preget av nærværet hans. Men samtidig spenningsdrevet, steinar er en sånn type som tar veldig mye plass. Men listig konstruert bo" det dreier seg om en litterært ambisiøs. Dagbladet" uro og høy oifakto" hus og hytte. Og hvor mange kan med hånden på hjertet si at de aldri har konkludert med at en person er sånn og sånn. Det har skapt mykje uro og like mylje vondt. Gjennom minne, ikkje lysare, dersom denne boken var en sang ville den vært Tom Waitslåten" Jeg kan ikke gjøre annet enn å applauder" Lesaren får lure sjølv, kan det være at Steinar er voldelig mot kona. Lesertilpasset realisme, der vi hele tiden lurer på hva den mystiske naboen skjuler.

Dette er med andre ord et velfungerende ektepar.De første 200 sidene av «Du er så lys» er så godt skrevet, at jeg lenge er overbevist om at jeg leser årets roman, i hvert fall årets overraskelse.

 

BokBloggBerit: Bokomtale: Du er så lys av Tore Renberg

Så roter han det til.Han debuterte som forfatter i 1995 med kortprosaen.Boken var nominert til Bokhandlerprisen tidligere i høst, og er på langlisten til P2-lytternes romanpris, og jeg krysser fingrene for at den går videre.Men å lese Renbergs nynorsk, er som å høre ham snakke: Det virker helt naturlig.”